Twitter'da Bizi Takip Edin

EVLİLİK KREDİSİ YÖNETMELİĞİ

PTT VAKFI  EVLİLİK KREDİSİ YÖNETMELİĞİ

Madde 1 – AMAÇ

1) Vakıf üyeleri veya çocuklarına bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak karşılıklı evlilik kredisi vermek suretiyle yardımda bulunmaktır.

Madde 2 – KAPSAM

1) Evlilik kredisinden başvuru tarihinde kesintili veya kesintisiz toplam en az bir yıllık üyelik süresini tamamlamış olan Vakıf üyeleri yararlanır.

2) Ödenecek kredi miktarı ve geri ödeme şartları Yönetim Kurulunca belirlenir ve üyelerimize duyurulur.

Madde 3 - EVLİLİK KREDİSİNDEN FAYDALANACAK OLANLAR

1)Evlilik kredisi, PTT Vakfına, kesintili veya kesintisiz toplam en az 1 yıllık üye aidatı ödeyen üyenin kendisinin veya çocuklarının evlenmesi halinde verilir.

2) Eşlerin ikisinin de üye olması halinde ayrı ayrı kredi kullanılabilirler.

3)Bir takvim yılı içerisinde üyenin talebi halinde, birden fazla evlilik kredisinden faydalanabilir.

4)Vakfa, aidat dâhil kaynağına bakılmaksızın herhangi bir şekilde borcu olanlara, vadesi gelen borçlarına mahsup edilmek suretiyle kredi verilebilir.

5)Evlenenlerin ve ebeveynlerinin Vakıf üyesi olması durumunda aynı evlilik için en çok iki üyeye kredi verilir.

6)Boşanıp tekrar birbirleriyle evlenenlere evlilik kredisi verilmez.

Madde 4 - EVLİLİK KREDİSİ VERİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

1)Evlilik kredisinden yararlanabilmek için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde Vakfa müracaat edilmesi gerekir.

2)Evlilik kredisi işlemlerinde nikâh tarihi esas alınır.

3)Vakıf tarafından kabul edilebilecek mücbir bir sebep olmaksızın nikâh tarihinden itibaren altı ay içerisinde müracaat etmeyenlerin başvuruları kabul edilmez.

Madde 5 - EVLİLİK KREDİSİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) Üyeler, Evlilik Kredisi için aşağıdaki belgelerle Vakfa müracaat ederler:

a) Evlilik kredisi yardımı talebini ve tebligat yapılacak üyenin açık adresini belirtir istek formu,

b) Kefillerin açık adresini belirten Taahhüt ve Kefalet Senedi formu,

c) Müdürlük, muhtarlık veya noter tarafından onaylı Evlilik cüzdanı sureti,

d) Üye ve Kefillerin nüfus cüzdanı sureti,

e) Çalışan üye ve kefillerin ücret bordrosu aslı veya onaylı sureti,

f) Kefillerin maaşlarında herhangi bir haciz olmadığına dair kurum onaylı yazı,

2) Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan, Borçlu ile Müşterek borçlu ve müteselsil kefillerce imzalanan, Kefalet Senedi, Borçlu ve Kefillerin imza ve kimlikleri, Yetkili Ünite Müdürünce tasdik ettirilerek veya aslına uygunluğu tasdik edilmiş genel vekâletnameye dayanarak avukatı tarafından veya imzaların Noterden onaylatılması veya imzaların PTT Vakfı Yönetim Kurulu asıl veya yedek üyeleri, Müdürü ve/veya müdür yardımcısı huzurunda atılması suretiyle tanzim ve tasdik edilerek Vakfa verilmesi/gönderilmesi gerekmektedir.

Madde 6 - EVLİLİK KREDİ YARDIMI ÖDEMESİ

1) Üyenin bildirdiği hesaba havale edilir.

Madde 7 - KREDİ MİKTARI

1) Evlilik Kredisi Yardımı için ödenecek para miktarları üyelik kıdemi dikkate alınarak Vakfın yıllık mali kaynağına göre Yönetim Kurulunca belirlenir.

Madde 8 - EVLİLİK KREDİSİNİN TAHSİLİ

1) Evlilik Kredisi uygulaması, faizsiz geri ödemeli olarak yapılır.

2) Alınan kredi miktarı, alındığı tarihten altı ay sonra başlamak üzere çalışan üyede 18 ay, emekli üyeler de 24 ay eşit taksitler halinde ve ekte yer alan Taahhüt ve Kefalet Senedine göre, Vakfa geri tahsil edilir.

3) Bu yönetmelikte belirlenen esaslara göre Evlilik Kredisi almaya hak kazanan üye;

a) Vakıfça, Evlilik Kredisi ödendikten sonra üye, vefat hali hariç üyelikten herhangi bir sebeple ayrılamaz. Vefat halinde varsa dul ve yetimlerin üye olması halinde kredi taksitleri aynen devam eder.

b) Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin, üyeliği devam edenler her ay aylık çalışan üye aidatı tutarı kadar gecikme zammını aylık taksit miktarı ile birlikte ödeyecektir. Üyelikten ayrılan ve vefat edenlerin dul ve yetimlerinden birinin üye olması hali dahil yeniden üye olmayanların ise, her ay aylık çalışan üye aidatı tutarının iki katı tutarında gecikme zammını aylık taksit miktarı ile birlikte ödeyecektir. Yapılan ödemeler öncelikle gecikme zammına mahsup edilecektir.

c) Altıncı takside kadar (altıncı taksit dâhil) bu şekilde ödenmediği takdirde gecikme zamları anapara haline dönüşür ve bu şekilde yedinci ayın başından itibaren vadesi gelmiş ve gelecek tüm taksitler muacceliyet kazanır. Muacceliyet kazanan anapara ve gecikme zammı toplamı tüm borçlar bu tarihten itibaren kanuni faizi ile birlikte rızaen veya yasal yollardan tahsil olunur.

4) Üye veya diğer sorumlular tarafından, ikinci fıkrada belirtilen süreler içerisinde kredi borçları ödenmezse Vakıfça, üyeliğin sona erdiği tarihten dördüncü fıkra hükmüne göre yeniden üye olacağı veya ödemenin yapılacağı tarihe kadar geçen süre için yasal faiz oranı üzerinden hesaplanacak miktarda gecikme cezası da tahakkuk ve tahsil edilir.

5) Ancak, üyeliği, ikinci fıkrada belirtilen hallerde sona erenler, yeniden müracaat ederek üye olmaları ve aylık üyelik aidatlarını düzenli olarak ödemeleri halinde ikinci fıkra hükümleri uyarınca muaccelliyet kespeden kredi borçları tekrar taksitle tahsil edilebilir. Bu durumda muaccelliyet kespeden vakıf alacağına, üyeliğin sonra erme tarihi ile yeni üyelik tarihi arasında geçen süre için yasal faiz oranına göre hesaplanacak tutarda gecikme cezası ve yasal takibe başlanmış ise takip masrafları da ilave edilerek hesaplanacak bakiye toplam kredi borcu, Vakıfça faizsiz ve birinci fıkra hükümleri çerçevesinde kullanılan süreler dikkate alınarak yeniden belirlenecek sayıda eşit taksitlerle geri alınması suretiyle tahsil edilir.

6) Üye, bu Madde hükümleri uyarınca taksit borçlarının tamamını ödemeden üyeliğinin herhangi bir sebeple (üyenin ölümü hariç) sona ermesi halinde yasal faiz veya gecikme cezası alınmayan süreler için ayrıca yasal faiz ve cezai şart olarak da gecikme cezası ayrı ayrı hesaplanarak tahakkuk ve tahsil edilir.

Madde 9 - YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

1) Vakfın ekonomik gücü arttıkça evlilik kredisinin maksimum seviyeye çıkartılması amacıyla bu yönetmelikte gerekli görülecek değişiklik ve ilaveler Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

Madde 10 - YÜRÜRLÜLÜK

1) Evlilik kredisi uygulaması 01.07.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Madde 11 – YÜRÜTME

1) İş bu Yönetmelik hükümleri Vakıf Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.

Evlilik Kredisi İstek Formu ve Kefalet Senedi için Linki Tıklatın!

Yönetim Kurulumuzun 15.05.2009 tarih ve 303/6 sayılı Kararı ile 01.06.2009 tarihinden geçerli olmak üzere kredi miktarı:

-    üyelik kıdemi 1 yıldan çok 3 yıldan az olanlar için 2.000 (iki bin) TL

-    üyelik kıdemi 3 yıldan çok 5 yıldan az olanlar için 3.000 (üç bin) TL

-    üyelik kıdemi 5 yıldan çok 8 yıldan az olanlar için 4.000 (dört bin) TL

-     üyelik kıdemi 8 yıldan çok 10 yıldan az olanlar için 5.000 (beş bin) TL

-     üyelik kıdemi 10 yıldan fazla olanlar için 6.000 (altı bin) TL olarak belirlenmiştir.

Evlilik Kredisi Yardımı hakkında her türlü soru ve sorununuz için e-posta adresimiz: evlilikkredisi@pttvakfi.org.tr

2012 © PTT Vakfı Genel Başkanlığı